Rezistenţa la antibiotice constituie o ameninţare globală "catastrofală" la acelaşi nivel cu terorismul şi încălzirea globală, a apreciat luni principalul consilier al guvernului britanic în materie de sănătate.
Sally Davies, chief medical officer, a declarat că fenomenul constituie "o bombă cu efect întârziat", scrie Mediafax citând AFP.
Aceasta a declarat că operaţii benigne ar putea deveni mortale în 20 de ani dacă pacienţii nu sunt în măsură să combată infecţia din cauza rezistenţei la antibiotice.
Profesorul în medicină a apreciat în consecinţă că un astfel de pericol trebuie adăugat pe lista guvernamentală ce cuprinde principalele pericole ce ameninţă ţara, inclusiv terorismul şi încălzirea globală.
Davies a recomandat guvernului britanic să ridice problema în cadrul următoarei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe ai G8, ce va avea loc luna viitoare în Marea Britanie.
"Dacă nu acţionăm acum, în 20 de ani, fiecare dintre noi, internaţi pentru o operaţie chirurgicală minoră, va fi susceptibil să fie răpus de o infecţie banală rezistentă la antibiotice", a declarat aceasta.
"Guvernele şi marile organizaţii din întreaga lume, inclusiv Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS) precum şi G8, trebuie să ia problema în serios", a adăugat aceasta indicând că ministerul britanic al Sănătăţii va da în curând un exemplu, publicând planul său strategic antimicrobian pentru următorii cinci ani.
Virusurile rezistente la antibiotice, la fel de periculoase ca încălzirea globală
Recent, şi autorităţile din SUA au anunţat că bacterii din ce în ce mai rezistente la antibiotice, apărute în ultimii 10 ani în SUA şi în alte zone ale lumii, sunt o ameninţare la adresa sănătăţii publice, ceea ce face necesară o mobilizare a comunităţii medicale.