Tehnologia de imprimare 3D şi-a găsit loc în numeroase industrii, de la cea medicală la cea a armelor şi chiar la cea spaţială.
Tehnologia de imprimare 3D marchează începutul unei noi revoluţii industriale. Imprimantele 3D pot fi folosite pentru a crea diverse lucruri pe baza unor schiţe desenate pe computer. Printre cele mai impresionante obiecte create cu ajutorul acestei tehnologii se numără o ureche umană, o armă semi-automată şi un craniu.
Primele imprimante 3D au fost create în anii ’80. Acestea aveau dimensiuni foarte mari şi erau folosite pentru crearea rapidă de prototipuri. Principalul avantaj este adus de faptul că imprimantele pot folosi o gamă largă de materiale precum plastic, bioplastic, metal sau beton.
Urechile artificiale şi omul cu craniu produs la imprimantă
Una dintre cele mai mari reuşite în domeniul medicinei a fost realizarea urechilor artificiale. O echipă de bioingineri şi medici de la Universitatea Cornell au realizat, luna trecută, o ureche artificială, din colagen şi celule umane, folosind imprimanta 3D. Aceştia au scanat urechea unei persoane, au creat un mulaj 3D şi au injectat în el amestecul de colagen şi celule umane. Astfel, mii de copii care se nasc cu microtie, o malformaţie congenital care provoacă deformarea urechilor, dar şi persoanele mutilate în accidente vor avea urechi care arată şi se comportă exact ca urechile umane.
Săptămâna trecută un bărbat din Statele Unite ale Americii a devenit prima persoană căreia i s-a înlocuit 75% din craniu cu ajutorul tehnicii imprimării tridimensionale a materialelor. Craniul artificial a fost produs dintr-un material numit polieterketonă (PEEK) şi dispune de anumite striaţii pentru încuraja dezvoltarea celulelor.
Mulţumită imprimării tridimensionale se pot crea şi modele încredibil de realiste care îi pot ajuta pe doctor