Piaţa muncii din România are o evoluţie favorabilă, pentru că una din cinci companii anunţă ca va face noi angajări, arată studiul trimestrial realizat de Manpower, firmă din domeniul resurselor umane. Cea mai mare disponibilitate pentru angajări o are industria prelucrătoare, urmată de comerţul cu amănuntul.
Optimismul din piaţa muncii nu este unul general, pentru că din cei 635 de angajatori chestionaţi, 500 spun că vor păstra la acelaşi nivel efectivul de angajaţi în trimestrul al doilea din acest an. Realizatorii studiului spun că situaţia poate fi explicată prin situaţia financiară nesigură a firmelor. În plus, un motiv de reticenţă îl reprezintă şi lipsa de calificare a celor în căutarea unui loc de muncă.
Studiul Manpower scoate astfel în evidenţă discrepanţele constatate între nivelurile de calificare ale aplicanţilor şi cererea de pe piaţa forţei de muncă, situaţie care creează adesea blocaje în procesul de angajare.
Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte ţări, atrage atenţia documentul. Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat atât cu privire la plasarea permanentă de personal, cât şi cu privire la angajările temporare, dar de multe ori doritorii de slujbe nu se încadrau în criteriile unei companii sau alta.
În ciuda acestor probleme, angajatorii se aşteaptă la creşteri importante în trimestrul următor privind personalul, în zece sectoare de activitate. Cei din industria prelucrătoare raportează cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune netă de angajare de +25%, urmaţi de cei din sectorul comerţului cu amănuntul. Un ritm constant al angajărilor este anticipat şi în agricultură şi transporturi, depozitare şi comunicaţii. Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor financiare, de asigurări, imobiliare şi de afaceri s