În luna februarie apartamentele noi şi vechi din întreaga ţară s-au apreciat cu 0,5%, de la 968 la 973 de euro pe metru pătrat, diferenţa faţă de perioada similară a anului trecut fiind de 1,3%. Trendul general crescător al preţurilor consemnat luna trecută a fost dictat, într-o proporţie însemnată, de scumpirile consemnate de locuinţele din blocurile construite înainte de 1990.
Astfel, patru din cele cinci mari oraşe analizate de imobiliare.ro s-au situat pe un trend ascendent pe segmentul apartamentelor vechi, în timp ce în trei din oraşele analizate apartamentele noi s-au ieftinit. În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele vechi din cursa finanţărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuşi să-şi reducă pretenţiile. Chiar dimpotrivă.
Preţuri în Bucureşti
În Capitală, indicele Imobiliare.ro a ajuns la o valoare de 1.099 de euro pe metru pătrat, cu 1,5% mai puţin decât în ianuarie şi cu 4,3% mai puţin decât în februarie 2012. Bucureştiul este singurul oraş în care apartamentele vechi nu s-au scumpit în ultima lună, preţul mediu cerut pe acest segment menţinându-se la nivelul atins în luna ianuarie, respectiv 1.020 de euro pe metru pătrat util. Faţă de perioada similară a anului precedent, valoarea actuală este cu 4,4% mai mică. Pe segmentul apartamentelor noi din Capitală însă, în ultima lună a avut loc o scădere de 2%, de la 1.265 la 1.240 de euro pe metru pătrat util. Acest preţ este cu 7,3% mai redus decât cel cerut în urmă cu 12 luni.
Apartamente la munte
În Braşov, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi s-a menţinut constant în ultima lună, la o valoare de 862 de euro pe metru pătrat, ceea ce marchează un avans de 0,5% faţă de acum 12 luni. Locuinţele construite înainte de 1990 s-au apreciat în februarie cu 0,6%