Guvernul se pregăteşte să scoată din nou la vânzare casele şi terenurile statului administrate de RA-APPS printr-un plan în doi paşi: licitaţie deschisă care, dacă eşuează, va fi urmată de negocierea directă cu actualul chiriaş. Cei mai mulţi dintre aceşti chiriaşi sunt foşti demnitari care au rămas în case mult după încheierea mandatului dând statul în judecată sau găsind o alta reţetă prin care să nu poată fi evacuaţi. Alţii sunt fundaţii şi partide politice care au primit preferenţial spaţiile ori societăţi comerciale care au participat la licitaţii de închiriere.
Vânzarea vilelor de lux şi limitarea beneficiarilor de apartamente de serviciu la miniştri şi, pentru o perioadă de trei luni, la secretari de stat vor fi reglementate săptămâna viitoare prin ordonanţă, spune premierul Victor Ponta.
Secretarii de stat, chiriaşi pe trei luni
În casele care vor rămâne la stat vor putea locui "numai miniştrii, în primul rând", susţine Ponta, care îşi aduce însă singur un amendament: prin ordonanţa care va intra în Guvern li se va da dreptul la locuinţă de serviciu şi secretarilor de stat, pentru o perioadă de trei luni. "O să ţinem o mică rezervă pentru secretari de stat doar pe maxim 90 de zile, iar miniştrii vor avea 15 zile să părăsească locuinţa", a explicat primul-ministru la solicitarea gândul.
În prezent, în Guvern sunt 27 de miniştri, dar numărul celor asimilaţi acestei funcţii - de la consilierii prezidenţiali la membrii Consiliului CNSAS, la consilierii de Concurenţă etc - este mult mai mare. Secretari de stat în schimb sunt aproape 200: aproximativ 60 în ministere şi în jur de 110 şefi de agenţii şi autorităţi centrale.
În locuinţele RA-APPS stau însă în prezent cu precădere consilierii acestora, directori de cabinet şi secretare, până la directorii din minister şi şefii din deconcentrate.
Cum se va face vânzarea
Im