Deutsche Welle şi The Guardian se întreabă dacă nu cumva ar fi necesar un mecanism prin care o ţară să poata fi exclusă din UE.
Ediția românească a publicației germane Deutsche Welle scrie că „până la primele demersuri de marginalizare, izolare ori abandonare a lor (României și Ungariei), în ideea construcţiei unei alte Europe, a unei Europe noi, de pildă a unui continent al mai multor viteze, nu mai pare a fi decât un pas”.
Scrisoarea adresată Comisiei Europene de patru miniştri de externe din vest, între care şi liberalul german, Guido Westerwelle, desfiinteză „mitul circulând la Bucureşti cu privire la faptul că USL s-ar vedea criticată doar de creştin-democraţii şi creştin-socialii germani”, mai scrie Deutsche Welle.
Nu e singura voce care are în vedere un mecansim care să permită UE să izoleze şi chiar să excludă o ţară care nu respectă statul de drept.
În The Guardian, Jan-Werner Mueller, politolog la Universitatea Princeton, scrie că "în teorie, o dictatură militară ar putea rămâne în UE, evenimentele din Ungaria şi Romania arată că avem nevoie de o instituţie de supraveghere a democraţiei".
Concluzia politologului este clară- UE trebuie să creeze o instituţie care să monitorizeze sistematic democraţia şi domnia legii în statele membre.
Reamintim, potrivit actualelor tratate europene, niciun stat nu poate fi exclus din UE.
În urmă cu cîteva luni, secretarul american de stat de la acel moment, Hillary Clinton, a menţionat Romania în rândul ţărilor unde există un regres al democraţiei.
"Din păcate, sunt semne de declin democratic în Ungaria şi atacuri la adresa procesului constituţional în România ", potrivit discursului postat pe site-ul Departamentului de Stat.