Ca de obicei, preţul cărnii de miel va creşte şi anul acesta în apropierea sărbătorilor pascale, fără ca această majorarea de preţ să fie semnificativă. Vecinii din sudul Dunării cumpără miei româneşti pentru abatorizare şi export în spaţiul comunitar. Carnea de miel s-ar putea scumpi, în perioada Paştelui, cu 5-6% tocmai pentru a fi acoperite cheltuielile producătorilor, au apreciat oficiali ministeriali. „Carnea de oaie importată s-a scumpit cu peste 60%, ca şi produsele finite, în cursul anului trecut, doar cu vreo 15%, tocmai pentru a câştiga piaţa. Este normal ca anul acesta să urmeze majorări de preţ pentru a acoperi cheltuielile, probabil 5- 6 -7 procente, la preţul cărnii de miel. Ideea este că de Paşte concurenţa este atât de puternică încât sărbătoarea se încheie cu vânzare în pierdere, nu în profit. Vinzi mai mult cantitativ, dar nu faci profit“, au susţinut producătorii. Tradiţional, în România nu se importă carne de miel, ci cel mult carne de oaie, în schimb Bulgaria importă un număr semnificativ de miei din România, pentru abatorizare şi revindere în Uniunea Europeană, evident cu un preţ mult mai bun. Conform datelor statistice, în ianuarie 2013, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă, a scăzut de cinci ori (71.000 capete), respectiv de 5,1 ori (972.000 tone), comparativ cu ianuarie 2012. Pentru a salva de la ruină crescătorii de animale, aceştia au depus un memoriu la Ministerul Finanţelor, solicitând amânarea aplicării impozitului, sau reducerea taxelor la niveluri suportabile. Pentru a relansa sectorul zootehnic, crescătorii de animale au propus ca impozitul să nu se plătească în 2013, pentru că deţinătorii de animale nu sunt încă pregătiţi. În cazul când această variantă nu este acceptată, organizaţiile profesionale din ţară, au cerut ca fermierii care au exploataţii cuprinse între 100 şi 500 de capete de ovine s