* Cotaţia a înregistrat, astfel, cel mai rău început de an din ultimul sfert de secol
Preţul aurului a înregistrat, de la începutul lui 2013 până în prezent, cel mai rău început de an din ultimul sfert de secol, conform unei analize Bloomberg care arată că în luna februarie au fost realizate cele mai multe tranzacţii de vânzare în domeniu din 2003 până în prezent.
Analiza notează că, luna trecută, investitorii au vândut 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde dolari, cea mai mare cantitate vândută după 2003. De la începutul lunii martie, investitorii au mai înstrăinat 26,1 tone de aur din portofoliile lor.
Analiştii băncilor "Credit Suisse Group" şi "Barclays" anticipează că avansul consemnat de preţul aurului în ultimii 12 ani se va încheia în 2013, iar cotaţia metalului galben se va devaloriza puternic.
Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, încheind şedinţa de luni de la Bursa Metalelor din Londra cu 1.581,55 dolari uncia, faţă de un preţ mediu record de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut. Declinul este cel mai puternic din 1988 până în prezent şi a fost cauzat de migrarea investitorilor către acţiuni şi obligaţiuni, odată cu aparenta redresare a celor mai mari economii ale lumii şi sporirea lichidităţii în urma intervenţiilor băncilor centrale pentru stimularea creşterii.
Amintim că preţul aurului a atins nivelul maxim istoric de 1.921,15 dolari uncia în septembrie 2011.
De menţionat că, trimestrul trecut, miliardarul George Soros şi-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacţionare a aurului, în condiţiile în care preţul metalului preţios a scăzut semnificativ.
Dar, aurul nu se devalorizează pentru toţi investitorii. Denominat în yeni (moneda japoneză), preţul aurului a urcat cu 5,4% de la începutul acestui an, iar în lire sterline (moneda britanică), cu 4,1%. În ambele c