Adunarea Cardinalilor, unde va fi votat noul Suveran Pontif, are loc conform unor reguli clar stabilite. Nimeni nu are voie să le încalce și nici să dezvăluie secretul votului, riscând altfel excomunicarea.
Conclavul din acest an va fi prezidat de cardinalul episcop Giovanni Battista Re, care este cel mai vârstnic dintre cardinalii care au sub 80 de ani, potrivit regulilor.
Conform unui decret dat în 1996 de Papa Ioan Paul al II-lea, Conclavul va începe după 15-20 de zile după ce scaunul papal devine liber.
Astfel, în acest an, ședința ar fi trebuit programata în intervalul 15-20 martie, dar a fost stabilit să înceapă pe 12 martie, din cauza apropierii sărbătorilor Pascale catolice.
Schimbarea a fost aprobată de Papa Benedict al XVI-lea pe 25 februarie 2013, înainte ca demisia lui să intre în vigoare.
Potrivit regulilor, electorii ar fi trebuit să fie 207 cardinali. Dintre aceștia însă, cei care au 80 de ani sau mai mult nu mai au drept de vot, rămânând astfel 117 electori.
Doi cardinali nu vor participa însă la Conclav: Julius Darmaatmadja, din Indonezia, nu va veni din cauza stării sale de sănătate, iar cardinalul britanic Keith O’Brian a anunțat că nu va participa, după scandalul sexual în care a fost implicat.
După anunțarea demisiei Papei Benedict al XVI-lea, cardinalii au început să vină la Roma, pentru Conclav. Invitațiile formale au fost trimise pe 1 martie.
Capela Sixtină, unde va avea loc Conclavul, a fost închisa publicului încă din 5 martie, pentru pregătirile necesare.
Cum se desfășoară un Conclav și cine riscă excomunicarea
Înainte de începerea Conclavului, cardinalii electori vor participa la doua predici speciale, una dimineață și alta imediat după ce intra în Capela Sixtină.
După slujba Pro eligendo Summo Pontifice (pentru alegerea Suveranului Pontif), care va avea loc dimineața în Bis