Muzeul Bucovinei, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, organizează, în perioada 27 martie - 28 aprilie a.c., expoziţia intitulată „Basarabia 1812 - 1947 - Oameni, locuri, frontiere”, dedicată aniversării a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Expoziţia va prezenta 54 de exponate - documente, publicaţii, litografii, medalii, diverse obiecte
Expoziţia, aşa cum a precizat directorul instituţiei muzeale sucevene Constantin-Emil Ursu, va prezenta publicului 54 de exponate (documente, publicaţii, litografii, medalii, diverse obiecte) care vor ilustra tematica din generic, oferind o imagine cât mai completă a trecutului acestei părţi a teritoriului românesc.
Expoziţia a fost organizată anul trecut la Biblioteca Națională a Moldovei de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău şi Muzeul Naţional de Istorie a României şi a fost prezentată în mai multe localităţi din Republica Moldova (Cimișlia, Căușeni, Cahul, Leova).
Expoziția prezentată pe teritoriul Republicii Moldova a fost însoțită şi de un catalog care a reunit, pentru prima dată, documente şi imagini privitoare la Basarabia în contextul evoluţiei frontierelor sale, prezentarea concentrându-se pe textele tratatelor şi protocoalelor încheiate în urma congreselor şi conferinţelor de pace, a oamenilor şi locurilor din acest important spaţiu geopolitic.
Sursele documentare utilizate provin din fondurile Muzeului Naţional de Istorie a României, din Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României, dar şi din Arhivele de Stat ale Turciei din Istanbul.
Expoziţia de bază din cadrul Secţiei de Istorie a Muzeului Bucovinei va contura mai bine imaginea Basarabiei
Principalele subiecte abordate vizează cartografia istorică a Basarabiei înainte şi după 1812, anexarea Basarabiei prin