Europa ar putea avea o producţie agricolă mai bună anul acesta, dar nu va fi mai bine din punct de vedere al producţiei de carne. Totul se va reflecta în preţ.
Condiţiile meteorologice prognozate pentru Europa creează premisele unei producţii agricole mai bune şi implicit a unei relaxări a preţurilor anul acesta comparativ cu 2012. Aceasta în contextul în care bilanţul anului trecut a fost unul negativ, cu o producţie de cereale cu 4,7% sub nivelul lui 2011 (272 milioane de tone) şi implicit realizarea unor stocuri prea mici.
Totuşi, şi anul acesta preţul la raft va fi dictat în foarte mare măsură de costurile furajelor.
Ce se va întâmpla cu carnea
Conform estimărilor Comisiei Europene şi anul acesta producţia de carne va continua să scadă uşor (-0,7%) până la 43,5 milioane de tone la nivelul UE, cu un declin mai abrut pe segmentul cărnii de porc. Mai mult, analiştii CE se aşteaptă la o premieră în ultimii ani-un declin al producţiei de carne de pui în 2014, după ce pentru anul acesta estimează un plus de 1,5%. Vită va scădea şi ea anul acesta, dar producţia îşi va reveni în 2014.
Pe lângă cantităţile produse, preţul la raft va fi determinat în foarte mare măsură de costurile producătorilor cu furajelor care ar putea scădea, dacă recolta va fi mai bună ca în 2012. Anul nu a început însă bine din punct de vedere al preţurilor. În ianuarie 2013 preţul cărnii de vită a atins un nou record – de 397 de euro pe suta de kg (cu 17% mai mult decât media ultimilor cinci ani), în vreme ce la carnea de porc preţul a fost de 170 de euro pe 100 de kg, adică cu 13% mai mult faţă de media ultimilor cinci ani, iar la carnea de pui de 196 de euro pe 100 de kilograme (cu 9 % mai mult faţă de media ultimilor cinci ani).
O producţie în scădere va duce implict la o reducere a exporturilor statelor UE cu până la 8% coroborată cu o uşoară majorare a import