Irimescu, MADR: Străinii nu vor cumpăra multe terenuri, după liberalizare. Vor fi şi unele condiţii
Olteanu (UNPCPR): Ţinând cont că terenul agricol al României este de bună calitate şi are încă un preţ
superatractiv, este normal ca statul să protejeze potenţialul agricol
"România întotdeauna ia măsuri în grabă şi de regulă în ultimul moment, şi asta pentru că nu există un program naţional sectorial pentru această infrastructură critică numită agricultura României"
Persoanele fizice străine nu vor cumpăra terenuri agricole la scară mare în România după liberalizarea tranzacţiilor, la 1 ianuarie 2014, dar statul vrea să introducă unele condiţii la achiziţia terenurilor, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. "Avem intenţia să introducem anumite condiţii la achiziţia terenurilor de către persoanele fizice străine. De exemplu, de la o anumită suprafaţă în sus, să zicem 5 hectare, cumpărătorii să fie agricultori şi să aibă cunoştinţe în domeniu", a spus Irimescu, ieri, la un seminar pe tema agriculturii. El a precizat că şi în prezent străinii pot cumpăra terenuri în România, dacă înfiinţează o firmă. "Mă îndoiesc că persoanele fizice vor cumpăra terenuri acum, când persoanele juridice străine au achiziţionat aproape un milion de hectare. (...) Răul a fost deja făcut, când s-a permis achiziţia terenurilor de către persoanele juridice", a mai spus secretarul de stat.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune că i s-ar părea normal ca o ţară membră a UE să îşi protejeze resursele dar fără a încălca drepturile proprietarului. "Mi s-ar părea normal ca o ţară membră a Uniunii Europene să-şi protejeze resursele dar fără a încălca drepturile proprietarului. Cu ceva timp în urmă am discutat despre dreptul de preemţiune a statului român în situa