Tot mai mulţi roboţi sunt solicitaţi acolo unde este nevoie de o forţă mare de muncă. Numeroase companii optează pentru noua tehnologie datorită preţului accesibil şi a capacităţilor acestora de a îndeplini sarcini avansate în locul oamenilor.
Roboţii sunt priviţi drept cheia reducerii costurilor şi a menţinerea competitivităţii, scrie „The Washington Post“.
Actuala situaţie i-a determinat pe economiştii şi pe experţii din domeniu să se întrebe dacă modernizarea companiilor va aduce mai multe locuri de muncă bine plătite, ajutând companiile să fie mai eficiente, sau îi va lăsa pe muncitori fără job.
„Robotica a atins noi performanţe. În prezent, se poate ca o fabrică să funcţioneze în timp ce noi dormim“, a declarat românca Daniela Rus, director al CSAIL, laboratorul de informatică şi inteligenţă artificială al renumitul institut MIT din America.
Roboţi pentru toate domeniile de activitate
La Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), un robot învaţă cum să conducă o fabrică şi să dea ordine colegilor săi artificiali, un altul citeşte reţete, amestecă zahărul cu untul şi cu făina, iar apoi pune conţinutul pentru prăjituri în cuptor. La Universitatea din California, un robot se poate ocupa de spălatul rufelor şi de împăturitul tricourilor şi al prosoapelor.
Firmele americane au început deja implementarea unor astfel de roboţi. Compania „General Electric“ a dezvoltat o serie de roboţi ce se pot căţăra pe turbinele eoliene pentru a asigura îngrijirea acestora. „Kiva Systems“, companie cumpărată de Amazon.com, a apelat la roboţi pentru a lua materialele de pe rafturi şi pentru a le livra spre ambalare. Roboţii sunt utilizaţi şi în spitale: aceştia duc medicamentele pacienţilor şi oferă sfaturile medicilor care nu sunt de gardă.
Un robot folosit de firmele ce se ocupă cu producerea plasticului şi a metalului a fost lansat r