Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) – Filiala Arad, consideră că se impune înfiinţarea unui registru unic pentru pacienţii cu hepatită, ca de altfel şi pe celelalte patologii cronice, registru ce ar conferi statistica necesară construirii bugetelor anuale, monitorizarea pacienţilor, terapiilor aplicate acestora şi nu în ultimul rând, costurile per pacient.
Numărul celor infectaţi cu virusul Hepatitei B şi C din judeţul Arad este alarmant, aproape 16.000 de bolnavi aflându-se în evidenţele medicilor Direcţiei de Sănătate Publică. În România, pacienţii purtători de viruşi hepatitici B şi C sunt numeroşi. Nu există o statistică exactă dar prevalenţa hepatitei C în România este undeva între 3,4 – 4.5%, adică de la 600.000 până spre un milion de pacienţi. La hepatita B, problema este şi mai gravă, pentru că se estimează un număr mai mare. Pentru prevenirea transmiterii hepatitei cu aceste virusuri, trebuie înfiinţate programe naţionale, astfel încât să se poată interveni din timp.
Ca în fiecare an, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice derulează campania „Ziua Mamei cu Hepatită“, iar persoanele care doresc să afle mai multe informaţii despre afecţiunile hepatice şi medici o pot face în cadrul întâlnirilor organizate de asociaţie. Campania se află la a patra ediţie şi este, ca de fiecare dată, o ocazie de a sensibiliza asupra importanţei testării tinerelor femei pentru infecţia cu virusurile B şi C înainte de a rămâne însărcinate sau cel târziu în timpul sarcinii. „Chiar dacă deseori ne izbim de bariera financiară, trebuie să ne gândim că, prin testare şi o urmărire corespunzătoare a unei femei cu hepatită se scade posibilitatea de transmitere a infecţiei cu virus hepatitic de la mamă la copilul nou-născut”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.
Tot cu această ocazie a fost reeditată de Alianţa Pacienţ