Biserica Catolică va alege în această săptămână un nou Papă, după demisia lui Benedict.
Conclavul, care se va deschide marţi, ar urma să fie scurt, de două sau trei zile maximum, a anticipat părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, în faţa a aproximativ 5.000 de jurnalişti acreditaţi, care aşteaptă faimosul fum alb, potrivit Mediafax.
Alegerea celui de-al 266-lea Suveran Pontif va pune capăt unei luni agitate, care a început la 11 februarie, atunci când Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat în mod neaşteptat demisia, la vârsta de 85 de ani.
Porţile grele ale reşedinţei de vară de la Castel Gandolfo, în apropiere de Roma, s-au închis, iar la Vatican a început perioada "sede vacante".
De atunci au fost emise numeroase speculaţii privind viitorul Papă. Acesta va trebui să întrunească în acelaşi timp abilităţi de administrator ferm, de păstor care să prezinte cu căldură mesajele Evangheliei, de teolog, reformator modern dar şi care respectă tradiţia.
Va fi un italian, un european sau un cardinal din sud? Raportul de forţe este dezechilibrat: 60 dintre cei 115 cardinali sunt europeni (dintre care 28 italieni), în timp ce doar 19 sunt latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici şi un australian.
În ultimele zile, au circulat mai intens numele a trei "favoriţi": canadianul Marc Ouellet, brazilianul Odilo Scherer, italianul Angelo Scola. Toţi sunt bărbaţi energici şi siguri din punct de vedere doctrinal, nu sunt revoluţionari şi sunt respectaţi, deşi le lipseşte charisma. Aceştia au puncte în comun cu mentorul lor, Joseph Ratzinger.
Cei 115 cardinali electori (care au mai puţin de 80 de ani) vor termina luni "congregaţiile generale", care le-au permis să se cunoască mai bine. Din numărul total, 69 nu au participat niciodată la un conclav.
Cardinalii au dezbătut cu uşile închise, î