Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa în cazul dosarului întocmit de DNA pentru fraudarea fondurilor APIA de către directorul agenţiei şi doi primari.
Tribunalul Arad a pronunţat astăzi sentinţa pe fond în cazul dosarului instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor APIA Caraş-Severin. Pedepsele sunt extrem de aspre, între 8 şi 4 ani de puşcărie cu executare. Deşi Tribunalul Caraş-Severin era instanţa de fond pentru acest dosar, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea lui la Tribunalul Arad, în urma solicitărilor formulate de Romică Anculia şi Ghiţă Valentin. Tudor Jurj, denunţătorul, a primit o pedeapsă cu suspendare.
Descinderi care au şocat judeţul
Pe 27 aprilie 2011 procurorii DNA au descins la locuinţa directorului APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, suspectat de fraudarea fondurilor europene. În aceiaşi zi prourorii au percheziţionat primăriile din Socol şi Oţelu Roşu dar şi locuinţele lui Iancu Simion Simi şi Ghiţă Valentin. Cei trei au fost reţinuţi de procurorii DNA iar Tribunalul Timiş a admis arestarea preventivă a acestora.
Potrivit DNA în cursul anului 2011, cei patru au constituit o asociere infracţională cu scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Romică Anculia, abuzând de prerogativele funcţiei sale, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri. Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, astfel că sumele de bani virate de către A.P.I.A. autorităţilor locale în scopul susţinerii lucrărilor de curăţire şi întreţinere a pajiştilor au fost împărţite înt