Şefii Caselor de Asigurări de Sănătate, dar şi cei ai Direcţiilor de Sănătate Publică sunt nemulţumiţi şi dezaprobă intenţia Ministrului Sănătăţii de a desfiinţa aceste structuri. Pe cei mai mulţi dintre ei, anunţul i-a luat prin surprindere, o altă nemulţumire fiind aceea că au aflat din presă de schimbările ce vor avea loc.
Chiar şi fostul ministru al Sănătăţii, Atilla Cseke, nu este de acord cu propunerea lui Eugen Nicolăescu. Cseke afirmă că "în mod cert" nu se pot desfiinţa "în câteva zile" DSP-urile şi CJAS-urile pentru că nu există niciun proiect de act normativ, spunând, totodată, că el este împotriva propunerii, pentru că poate "genera birocraţie şi probleme de tot felul".
Spre exemplu, directorul DSP Covasna, Agoston Laszlo, consideră că nu este corect ca angajaţii intituţiei să afle din presă, fără consultări, despre desfiinţarea acesteia, declarând că oamenii sunt îngrijoraţi, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Direcţia de Sănătate Publică Covasna are 56 de angajaţi.
Pe de altă parte, şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, dezaprobă desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate, susţinând că "aceste discuţii" ale ministrului Sănătăţii "au fost făcute în afara şedinţelor de Guvern" şi sunt "fără acceptul nimănui".
Nicuşor Constantinescu nu este de acord cu anunţul ministrul Sănătăţii de desfiinţare a direcţiilor judeţene de sănătate şi a caselor de asigurări de sănătate, completând că această afirmaţie a ministrului Sănătăţii nu este în concordanţă cu programul de guvernare care prevede descentralizarea şi nu desfiinţarea unor instituţii.
Instituţiile nu pot dispărea peste noapte
În schimb, directorul DSP Alba, dr. Horia Timiş, a declarat că desfiinţarea direcţiilor de sănătate va fi, de fapt, o reorganizare a acestor instituţ