Până la primele demersuri de marginalizare, izolare ori abandonare a lor (României și Ungariei), în ideea construcţiei unei alte Europe, a unei Europe noi, de pildă a unui continent al mai "multor viteze", nu mai pare a fi decât un pas, scrie ediția românească a publicației germane Deutsche Welle.
Sâmbătă protestaseră la Budapesta mii de persoane, scandând, „Constituţia nu e jucărie”. Manifestaţiile împotriva celei de-a patra amendări a Legii Fundamentale, la care, cu majoritatea sa parlamentară zdrobitoare, guvernul premierului Viktor Orban anunţase că va proceda luni, au fost reluate la începutul acestei săptămâni.
Modificările operate în textul legii fundamentale restrâng, în opinia multor experţi europeni, libertăţile individuale şi capacitatea Curţii Constituţionale de a bloca încălcările drepturilor cetăţeneşti. Ele pot fi, ca atare, cotate drept antidemocratice în ciuda adoptării lor în parlament, cu majoritatea de două treimi de care dispune formaţiunea guvernamentală de dreapta, FIDESZ.
Conform criticilor regimului Orban, controversatele măsuri ale executivului şi majorităţii parlamentare sunt, între altele, de natură să pună capăt autonomiei universitare şi să-i lege de glie pe studenţi. Absolvenţii şcolilor superioare care au beneficiat de burse se văd, astfel, siliţi să se oblige prin contract să practice ani la rând în Ungaria, după terminarea facultăţii.
Concomitent, noua constituţie îi discriminează pe oamenii fără domiciliu stabil, precum şi cuplurile necăsătorite, fără copii, ori de acelaşi sex.
Cel puţin la fel de gravă e restrângerea prerogativelor Curţii Constituţionale, căreia noua lege fundamentală îi răpeşte dreptul de a judeca în baza propriei ei jurisprudenţe.
De loc de mirare că toate aceste schimbări, care şterg liniile de demarcaţie dintre cele trei puteri, le desfiinţează şi le transfo