Potrivit raportului „Clientelismul politic” întocmit de Expert Forum, peste două treimi din comunele din România sunt în faliment, iar 17 au alocat în 2004-2012 mai mulţi bani pentru salubritate decât permitea bugetul local.
Potrivit lui Sorin Ioniţă, au fost operate transferuri financiare discreţionare din Fondul de Rezervă al Guvernului, dar şi în relaţia dintre cele 41 de Consilii Judeţene şi 3.160 de primării, dintre care 2.840 în mediul rural. Administraţia locală a UDMR a fost singura afiliată politic care a ieşit bine pe tot intervalul de opt ani (2004-2012) indiferent de rotaţiile de putere.
Pe de altă parte, transferurile discreţionare de bani de la bugetul de stat au favorizat migraţiile politice de la un partid la altul, iar cu cât a fost mai mare discreţionarismul în alocarea banilor, cu atât a crescut şi migraţia politică.
Potrivit raportului EFOR, alocarea de bani din fondurile naţionale pentru proiecte de investiţii către administraţiile locale în perioada 2004-2011 a atins un maxim în anul 2008, de cinci miliarde de lei, adică 1,36 miliarde de euro, acoperind aproximativ 70% din investiţiile la nivel local.
Sorin Ioniţă a arătat că în perioada 2004-2011 consiliile judeţene şi primăriile conduse de membri ai partidului sau coaliţiei aflate la guvernare au primit de trei ori mai mulţi bani de la bugetul de stat comparativ cu primarii din opoziţie.
„Niciodată nu au fost discuţii publice despre alocarea acestor bani şi cheltuirea lor”, a spus Sorin Ioniţă.