Breasla Meşteşugarilor din Transilvania va lansa joi, 14 martie, la un târg festiv un nou produs gastronomic care îmbină kurtos unguresc şi mititeii româneşti. Preşedintele breslei, Molnár Attila, spune că ideea nu e una nouă, ci, în contextul recentelor scandaluri din secuime, vrea să arate că ungurii şi românii convieţuiesc paşnic. Iar o dovadă este „kurtitei“, un nou produs gastronomic din kurtos secuiesc şi micii româneşi.
Centrul Clujului va găzdui de joi, 14 martie, până sâmbătă, 16 martie, un târg festiv unguresc cu mâncare şi meşteri. Evenimentul se va desfăşura pe terasa cafenelei „Insomnia“ din Cluj-Napoca.
„Ideea creării acestui kurtitei nu este una nouă. Vreau să fac asta de 2-3 ani, dar nu am avut când. Produsul îl vom crea în cadrul târgului care va începe de joi, 14 martie, şi din cauza scandalului din Secuime. Mesajul nostru este că românii convieţuiesc cu ungurii fără probleme, că se poate şi aşa, iar produsul nostru care îmbină tradiţionalul kurtos cu micii româneşti este un exemplu cât se poate de clar“, afirmă Molnár Attila,preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania
Acesta mai zice că nu ştie ce gust va avea noul produs, dar a primit asigurări de la bucătarii din Odorheiu Secuiesc care vor veni la Cluj şi care vor găti kurtitei, că va fi un preparat nu doar original, ci şi comestibil.
ÎÂn cadrul târgului va fi marcată şi Ziua Naţională a Ungariei, 15 martie.