* Legislaţia europeană prevede că, dacă păstrarea confidenţialităţii unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice
Autorităţile nu pot comunica identitatea producătorilor de lapte contaminat cu aflatoxină, întrucât acest lucru contravine reglementărilor europene, ne-au declarat surse din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Acestea ne-au precizat: "Identitatea brandurilor implicate în scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină este protejată în baza Regulamentul Comisiei Europene nr. 178/2002".
Reglementarea invocată subliniază, însă, că, dacă păstrarea cofidenţialităţii asupra unor informaţii ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii publice, atunci informaţiile respective pot fi făcute publice.
Astfel, articolul 39 din legea 178/2002 prevede: "Autoritatea nu divulgă terţilor informaţiile confidenţiale pe care le primeşte şi pentru care a fost solicitat şi s-a motivat regimul de confidenţialitate, cu excepţia informaţiilor care trebuie făcute publice dacă împrejurările o cer, în vederea protejării sănătăţii publice".
Sursele noastre ne-au mai spus că probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare prezintă suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină, aces-te loturi fiind puse, momentan, sub sechestru: "Deocamdată, ceea ce avem sunt doar nişte supoziţii şi nişte suspiciuni. În caz că se confirmă contaminarea, atunci laptele va fi retras din circulaţie. Brandurile, însă, nu joacă niciun rol în această poveste, ele fiind doar punctul final dintr-un lung proces, începând de la colectare, avizare şi, ulterior, procesare".
Oficialul din ANSVSA a menţionat că scopul autorităţii pe care o reprezintă este să colaboreze cu fermierii europeni, să protejeze consumatorii şi să