Dupa resurse, industrie si serviciile esentiale pentru traiul de zi cu zi, Romania este pe cale sa isi vanda si cel mai de pret bun – pamantul. De la 1 ianuarie 2014, strainii vor putea cumpara terenuri agricole – o afacere controversata, cu doua taisuri, din care specialistii spun ca vom avea de castigat dar si de pierdut, mai ales pe termen lung.
Romania este un fel de "El Dorado" pentru investitorii in agricultura. Are o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, ce reprezinta 61,7% din teritoriul tarii.
Ne aflam pe locul 6 din Europa ca suprafata agricola utilizata (dupa Franta, Spania, Germania, Marea Britanie si Polonia) si pe locul 5 ca suprafata arabila (dupa Franta, Spania, Germania si Polonia).
Romania are o medie de 0,41 ha teren arabil pe cap de locuitor, valoare aproape dubla fata de media UE. Terenul arabil ocupa circa 64% din suprafata agricola,33% din aceasta este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta circa 3%.
Important este de spus ca marea majoritate a terenurilor din Romania sunt fertile, spre deosebire de cele din Occident, multe dintre ele infestate de exploatarile intensive cu chimicale.
In esenta, avem teren agricol bun si de calitate, plus apa si servicii (apa, curent, gaze etc), la preturi incomparabile cu cele din Occident.
Cu aceste cifre in fata, este lesne de inteles interesul major al investitorilor straini in privinta Romaniei.
Ce se intampla de la 1 ianuarie 2014
De anul viitor, cetatenii straini vor putea cumpara terenuri agricole in Romania. Pana acum o puteau face doar pe firma, astfel ca au ajuns sa adune peste 700.000 de hectare, reprezentand 8,5% din suprafata arabila a Romaniei.
“Exista semnale ca sunt o multime de investitori straini interesati sa cumpere terenuri in Romania, mai cu seama ca pretur