Academicianul Ioan Aurel Pop a vorbir despre rolul şi însemnătatea Bisericii Ortodoxe în Transilvania în faţa aproximativ 1.000 de oameni, între care numeroşi clerici şi teologi, în cadrul evenimentului cultural organizat anual de Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu. Cvartetul Transilvan au încheiat manifestarea cu un recital.
"Biserica a avut şi în trecut un rol foarte important în societate (...) Ea a cultivat gustul pentru frumos. Când anonimii zugravi pictau Voroneţul la Roma ucenicii lui Michelangelo pictau Capela Sixtină. Cine a spus prima dată că Voroneţul este Sixtină românească a spus-o în deplină cunoştinţă de cauză. E o artă care te pătrunde de atunci, dintr-o lume pe care ne grăbim să o numim întunecată, E o lume care a lăsat catedrale ionice şi gotice, iar în Răsărit minunea cupolei bizantine, cheia de boltă, sprijinirea atât de frumoasă a acestei arhitecturi pe o societate curată şi cuminte, care vedea lumea mai degrabă cu ochii minţii, decât cu ochii nevoilor materiale", a relatat Ioan Aurel Pop, în prelegerea sa prezentată marţi seară în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai în cadrul concertului anual organizat de Fundaţia Mitropolitul Bartolomeu.
Academicianul clujean a vorbit despre rolul de conducători şi în spectrul politic pe care şi l-au asumat în trecut unii clerici, despre implicarea Bisericii în unitatea statului, respectiv în educaţie şi în sănătate. "Biserica românească din Transilvania a avut un rol naţional, prin faptul că a alinat întreaga societate românească. I-a oferit sprijin, preotul era medic de suflete şi de trupuri şi există mărturii din evul Mediu de boli înfăţişate îndrumătorului spiritual spre vindecare", a precizat rectorul UBB, care, conform statutului Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu este şi unul din membrii Colegiului de conducere al organizaţiei.
Referitor la termenul de valah, Ioan Aure