Majoritatea guvernamentală din Ungaria a votat în Parlament modificări extrem de controversate ale Constituției. Competențele Curții Constituționale au fost reduse atât de mult încât instituția devine inutilă.
E drept că democrațiile se mișcă extrem de lent, uneori chiar exasperant de încet. Dacă ne uităm cu ochi îngăduitori către Budapesta, schimbările făcute de Viktor Orban din 2010 încoace ar putea părea o tentativă de a da țării sale în sfârșit stabilitatea de care are nevoie. Nici nu e greu de înțeles pentru că țările estice nu au pășit în paradisul occidental după căderea comunismului, ci au traversat o perioadă de tranziție ai cărei câștigători au fost, de cele mai multe ori, tot vechii stăpâni. Dar modalitatea în care acționează astăzi decidenții maghiari este în contradicție cu principiile pentru care lupta odinioară tânărul Viktor Orban.
Premierul maghiar a părăsit demult liga luptătorilor pentru pluralism și libertate. Faptul că a redus competențele Curții Constituționale echivalează cu desființarea acesteia. Faptul că judecătorii nu vor mai putea face referire la Constituția de dinainte de 2012 echivalează cu distrugerea unui principiu: acela că statul de drept este o construcție de tradiție, nu una de făcut în demers revoluționar. Democrația este arta dureroasă a compromisului. Opoziția la o guvernare nu este un lux, ci o datorie.
Era mistică a Papilor ar putea fi istorie (Washington Post)
Conclavul papal a creat de-a lungul istoriei figuri mistice, bărbați transformați prin vot în succesorul Sfântului Petru. De data aceasta, observatorii internaționali sunt de părere că urmașul lui Benedict al XVI-lea va moșteni un tron demistificat de scandaluri și demisia Suveranului.
Pentru cei mai devotați credincioși, figura Papei avea o influență aproape supranaturală. Dar nu numai pentru ei. Să ne gândim la momentul în care Pap