Peste 98% dintre locuitorii insulelor Falkland au votat duminică şi luni în favoarea rămânerii în cadrul Marii Britanii în urma unui referendum destinat să trimită un mesaj Argentinei.
Rata participării la vot a fost de circa 92% din totalul celor 1.672 de alegători din acest arhipelag situat în Pacificul de Sud. În favoarea menţinerii pentru Insulele Falkland (Malvine, în varianta Argentinei) a statutului de teritoriu de peste mări al Marii Britanii s-au pronunţat 98,8% dintre votanţi, potrivit rezultatelor oficiale, ceea ce ar însemna că doar trei voturi au fost exprimate împotriva menţinerii insulelor în cadrul Marii Britanii.
Răsunătorul rezultat de “da”, care a fost publicat la ora 22:30 (03;30, ora României) în arhipelagul din Atlanticul de sud, nu a fost contestat, însă a avut reacţii dure din partea Argentinei. Ţara sud-americană l-a descalificat ca fiind o “tentativă britanică de manipulare” şi a prevenit că “nu va rezolva diferenţele asupra suveranităţii”. Pentru Buenos Aires, “insularii” constituie o “populaţie implantată” de către britanici şi nu pot revendica dreptul la autodeterminare.
În timp ce comitetul special al ONU pentru decolonizare solicită deschiderea negocierilor britanico-argentiniene pentru a reglementa problema, “insularii” speră că acest referendum le va susţine cauza, potrivit mediafax. În 2012, cea de-a 30-a aniversare a războiului dintre Marea Britanie şi Argentina asupra acestor insule, ce s-a soldat cu peste 900 de morţi, a suscitat o reluare a tensiunilor dintre cele două state. Guvernul britanic controlează arhipelagul din 1833, acestea fiind aflate sub stăpânirea Argentinei între aprilie şi iunie 1982.
Peste 98% dintre locuitorii insulelor Falkland au votat duminică şi luni în favoarea rămânerii în cadrul Marii Britanii în urma unui referendum destinat să trimită un mesaj Argentinei.
Rata