Într-o analiză publicată la sfârșitul anului trecut, pe 26 decembrie (aici), am anticipat că 2013 va fi un an sumbru pentru proiectul Gabriel Resources de la Roșia Montană. Îmi bazam concluzia atât pe evoluțiile de pe plan intern (declarații echivoce ale miniștrilor USL și ale lui Victor Ponta, în comparație cu susținerea entuziastă a fostelor guvernări USL, și eșecul înregistrat de companie la Referendumul Cianurii), dar și pe evoluțiile de la nivel internațional (de pe piața aurului și a investițiilor în proiecte miniere de exploatare a aurului).
Previziunile asumate au fost confirmate în primele luni ale acestui an. Conform statisticilor și analizelor Bloomberg, citate de Realitatea.net, prețul aurului a cunoscut cel mai prost început de an din ultimul sfert de secol.
”Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând şedinţa de luni pe bursa de la Londra la cotaţia de 1.581,55 dolari pe uncie, faţă de un preţ mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg. Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piaţa aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului.
Astfel, jucătorii la burse au vândut în februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vândută din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la începutul lunii martie, investitorii au renunţat la alte 26,1 tone de aur din portofolii. Analiştii Credit Suisse şi Barclays anticipează că raliul de 12 ani al aurului se va încheia în 2013, iar miliardarul George Soros şi-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacţionare a metalului preţios în trimestrul trecut. Preţul aurului trece prin cea mai îndelungată perioadă de declin din 1997.”, scrie Realitatea.net.
Căderea prețului aurului afectează în mod direct companiile miniere care îl exploatează. ”Deprec