Vaticanul s-a confruntat atât cu probleme legate de culoarea fumului ce anunţă rezultatul fiecărei runde de votare a unui papă, cât şi cu probleme tehnice, care par să contrazică ritualul meticulos al alegerii Suveranului Pontif.
Culoarea neagră a fumului ce iese pe coşul şemineului instalat în Capela Sixtină indică un dezacord, iar culoarea albă anunţă că Biserica Catolică are un nou papă. Însă istoria a arătat că mai există şi "zona gri" a acestui ritual, când comunicarea non verbală cu fum se cam încurcă tot bazându-se pe arderea buletinelor de vot pentru a comunica cu exteriorul, relatează un blog al postului NBC News, citat de Mediafax. "În pofida tuturor pregătirilor, tot nu iese bine", este de părere Christopher Bellitto, profesor de istorie de la Kean University, în New Jersey.
Publicul presupune că Vaticanul trebuie să folosească fumul pentru a comunica, deoarece Biserica ar fi făcut acest lucru de pe vremea Sfântului Petru încoace, însă lucrurile nu stau deloc aşa, potrivit lui Frederic Baumgartner, autorul cărţii "Behind Locked Doors: A History of the Papal Elections". Timp de secole, au fost utilizate clopote sau tunuri pentru anunţarea veştilor.
De la clopote şi tunuri, până la bombe de fum
Credincioşii au început să se adune în piaţă zilnic, pe timpul conclavelor, şi să urmărească coşul de fum pentru a afla că a avut loc un vot abia începând de pe la 1800, iar primele alegeri la care cardinalii au utilizat două tipuri de fum pentru a anunţa rezultatului votului au avut loc în 1903, potrivit lui Baumgartner.
De asemenea, obţinerea unui foc bun doar din buletine de vot a reprezentat o provocare, situaţia ameliorându-se după pontificatul lui Pius al X-lea, de când s-a ordonat ca fiecare hârtiuţă utilizată în timpul conclavului să fie arsă. Acestui Papă i-a fost teamă că unii cardinali ar putea oferi informaţii pre