Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu (foto), a anunțat că aceste instituții vor fi desființate în următoarele zile. Numărul angajaților acestora ar putea fi redus cu un procent de până la 8%. Anunțul a creat confuzie și incertitudini în sistemul sanitar din județ. Cei mai mulți reprezentanți ai sistemului sanitar spun că este vorba doar de o reorganizare.
Marți, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat că, în următoarele zile, direcțiile județene de sănătate publică și casele de asigurări de sănătate vor fi desființate. Ministrul Sănătății a declarat că, în prezent, direcțiile de sănătate publică consumă 10% din fondurile ministerului, în vreme ce casele de asigurări de sănătate cheltuie 3% din Fondul unic național de asigurări sociale de sănătate. Economiile făcute prin desființarea acestor instituții vor fi redirecționate către programele naționale de sănătate. În total, personalul care lucrează în aceste instituții ar putea fi redus cu până la 8%. În ceea ce privește personalul direcțiilor de sănătate, 35% ar urma să fie preluat de către consiliile județene, 20% ar urma să fie preluat de structurile regionale, în vreme ce soarta celor care reprezintă 45% dintre angajați este incertă.
În momentul de față, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț are 107 posturi din care sunt ocupate 99. “Deocamdată, nu știm nimic concret. Așteptăm să vedem hotărârea de guvern, pentru a ne lămuri ce se va întâmpla cu noi. Din câte am înțeles, ministrul Sănătății a spus că personalul angajat nu trebuie să-și facă probleme, întrucât va fi preluat de consiliile locale și județene. Oricum, în cazul desființării, rămâne întrebarea ce se va întâmpla cu activitatea de prevenție la nivelul județului? În mod cert, aceste măsuri, dacă nu sunt bine gândite, vor afecta populația”, a apreciat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.
C