Anchetatorii fac marţi 37 de percheziţii în Oradea şi Iaşi, la persoane suspectate că au pus în circulaţie valută falsă şi au falsificat carduri bancare, pe care le-au folosit pentru a cumpăra din magazine de lux din UE electronice, parfumuri şi bijuterii, producând un prejudiciu de 300.000 de euro.
Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Oradea la 34 de adrese din Oradea şi la alte trei din Iaşi.
La finalul percheziţiilor, persoanele suspectate de infracţiuni informatice şi fals de monedă vor fi duse la sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea pentru audieri, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi din Oradea, în vârstă de 33 şi, respectiv, 37 de ani, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.
Unii dintre membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2012 - 2013, au obţinut fraudulos conturi bancare aparţinând unor cetăţeni străini. Aceste conturi au fost transmise apoi altor membri ai grupării care deţineau echipamente hardware şi software, cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică.
Ulterior, membrii grupării au folosit cardurile falsificate atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europenă, cumpărând din magazine de lux produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri.
"Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între mem