Costurile medii pe care o firma le are cu salariul de baza al unui angajat au suferit cresteri destul de mici in ultimii 4 ani, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.
„Modificarile privind taxele si impozitele din aceasta perioada au vizat insa largirea considerabila a bazei de impozitare cu alte venituri asociate salariilor: astfel, putem aprecia o crestere medie cu circa 30% a cheltuielilor unei firme cu taxele si impozitele globale pentru angajati si colaboratori", a aratat Mirela Serban.
In 2008, dintr-un salariu brut de 1.361 lei, angajatul platea catre stat taxe si impozite de 361 lei, astfel incat salariul net ramas era de 1.000 lei; la randul sau, angajatorul achita catre stat taxe si impozite in valoare de 367 lei, ajungandu-se astfel la un total de taxe si impozite de 728 lei la salariul brut mentionat.
Incepand cu anul 2009, pentru ca un angajat sa ramana cu acelasi venit net de 1.000 lei, acesta a trebuit sa achite taxe si impozite catre stat in valoare de 379 lei, iar cele platite de companie au urcat la randul lor la 386 lei, obtinand un total cumulat de 765 lei. Astfel, in 2009 s-a inregistrat o crestere cu circa5% a taxelor si impozitelor salariale platite catre stat fata de anul 2008.
De asemenea, in ultimii ani, pentru anumite categorii de contribuabili, au mai aparut mici cresteri ca urmare a variatiilor salariului mediu brut si deci a impactului asupra procentelor de calcul a unor taxe si impozite care se raporteaza la acesta.
"Daca in ceea ce priveste salariul de baza nu au fost modificari majore in ultimii ani, in schimb baza de impozitare a altor venituri salariale a crescut considerabil, cu tichetele de masa, tichetele de vacanta, impozitarea muncii dependente si independente in aproape acelasi regim (cu mici exceptii) si asa mai departe. Un alt exemplu- o