Veniturile salariaților și ale pensionarilor ar putea să se diminueze cu câteva procente. Motivul? Guvernanții iau în calcul o majorare a contribuției la sănătate.
Măsura a fost anunțată de Vasile Cepoi, consilier al premierului, și pare singura soluție pentru acoperirea găurilor din sistemul sanitar.
Deși nu a fost încă aprobată, patronii resping o creștere a CAS-ului pentru că ar duce automat la micșorarea lefurilor, dar și la concedieri.
Deși nimeni nu vrea să-și asume o măsură nepopulară, oficialii vorbesc despre creșterea contribuției la sănătate. Un procent vehiculat ar fi de 3%. ,,Banii sunt insuficienți, iar soluția este asta: definirea pachetului de servicii la nivelul veniturilor sau aducerea veniturilor la nivelul pachetului de servicii”, a declarat Vasile Cepoi, consilier al premierului României.
Dacă la contribuția de astăzi, care reprezintă 10.7% dintr-un salariu brut, s-ar adaugă 3%, fiecare salariu minim va scădea cu 45 de lei.
Același calcul făcut pentru un salariu mediu brut arată o pierdere de 120 de lei, bani care pleacă direct de la angajator spre bugetele Casei de Sănătate.
Patronii spun că aceste scăderi vor fi resimțite de angajați. ,,Opțiunile pe care le vor avea patronii vor fi menținerea a mai puțini oameni pe salarii mai mari… sau scăderea salariilor tuturor”, este de părere Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri.
Dacă va fi votată, măsura va lovi și în pensionari. Cei mai mulți plătesc CAS la stat.
Dacă nu trece, există o altă măsura la fel de dură: micșorarea pachetului de servicii gratuite. Asta înseamnă mai puține investigații și intervenții medicale garantate de stat.
Ambele “soluții” ar însemna în final creșterea costurilor pentru sănătate suportate de omul simplu. Ministrul de resort a promis că noua lege, care va stabili și nivelul contribuțiilor sau for