Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a anunţat, ieri, ceea ce se vehiculează de ceva vreme. Anume că are în vedere desfiinţarea Caselor Judeţene pentru Asigurări de Sănătate, la pachet cu Direcţiile de Sănătate Publică.
Acesta ar urma să se întâmple în următoarele zile. În schimb vor fi înfiinţate instituţii regionale. În acest fel va fi făcută o economie importantă la buget, prin disponibilizarea unor funcţionari, a menţionat ministrul. Prin desfiinţarea Caselor de Asigurări s-ar reduce o parte din costurile de funcţionare ale sistemului, odată ce rolul acestora va fi preluat de o Agenţie de plăţi sau de unele birouri specializate ale Ministerului Sănătăţii. În prezent, Casele cheltuie între 2-3 la sută din fondurile colectate pentru plata personalului, întreţinere, chirii etc. Ministerul spune că s-ar putea reduce această sumă cu 30%, adică la 1-2%. Modalitatea prin care va fi administrată finanţarea după desfiinţarea caselor nu a fost făcută publică. Nimic nu este întâmplător în ceea ce priveşte desfiinţarea Caselor de Sănătate. Ministerul Sănătăţii a transmis, din greşeală, către Camera Deputaţilor un proiect de buget în care anunţa intenţia de a desfiinţa Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de a oferi gratuit pachetul de servicii de bază. De altfel, această intenţie a fost anunţată de ministrul Sănătăţii încă din anul 2012, înainte ca USL să preia guvernarea. La acel moment, reprezentanţii alianţei stângii au respins ideea, care a fost considerată doar o propunere personală.
Schimbarea, după modificarea Constituţiei şi regionalizare
Direcţiile de Sănătate ar putea fi desfiinţate doar dacă rolul acestora va fi preluat de structuri de control de la Ministerul Sănătăţii şi de structuri administrative ale autorităţilor locale. Cel mai probabil, Institutul de Sănătăte Publică ar putea prelua sarcinile respective. La n