Peste 230 de milioane de femei din întreaga lume aflate la vârsta procreării riscă să nu aibă acces la mijloace moderne de contracepţie în 2015, cu şase milioane mai multe decât în 2012.
Realizat în 194 de ţări de către experţii Naţiunilor Unite şi de la Universitatea din Singapore, studiul arată că femeile au avut mai mult acces la mijloace contraceptive între 1990 şi 2010, relatează agenţia France Presse.
În 2010, numai 12,3% din femeile aflate la vârsta procreării nu aveau acces la mijloace moderne de contracepţie, spre deosebire de 15,4% în 1990, se arată în studiul publicat în jurnalul medical britanic „The Lancet“.
Cu toate acestea, creşterea rapidă a populaţiei a provocat explozia cererilor de contraceptive şi a investiţiilor necesare pentru ca aşteptările consumatoarelor să fie îndeplinite. Mijloacele de contracepţie rămân însă insuficiente, iar între 2010 şi 2015 multe femei nu vor avea acces la ele.
Situaţia cea mai gravă se înregistrează în Africa centrală şi occidentală, unde numai o femeie căsătorită din cinci beneficia de contracepţie în 2010.
Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a fixat drept obiectiv furnizarea „accesului universal la sănătate reproductivă“ de acum şi până în 2015, în cadrul obiectivelor sale care vizează dezvoltarea.
În ultimul raport referitor la starea populaţiei mondiale, publicat în noiembrie, ONU sublinia faptul că dezvoltarea contracepţiei a permis şi integrarea femeilor din întreaga lume pe piaţa muncii, precum şi reducerea numărului de avorturi ilegale.