Anul trecut, aproape 240.000 de cetateni din judetul Botosani au tinut inutil ocupate liniile 112, lasandu-i fara sprijin pe cei aflati intr-adevar in dificultate. Adica alarme false, care i-au facut pe angajati sa iroseasca timp pretios. In concluzie: e greu de explicat ce este in mintea unora care fac asta.
Anul trecut, telefoanele 112 au sunat peste 325.000 de ori. Urmarea: 240.000 de apeluri au fost false, iar putin peste 85.000 au fost reale. Concluzia: oameni inconstienti pun in pericol alertele reale. Cu alte cuvinte, peste 70 la suta dintre apelurile de la serviciul unic de urgenta au fost false.
Tocmai de aceea, oficialii ne roaga pe toti sa sunam la sistemul de urgenta doar atunci cand avem o problema reala si sa nu-i facem sa astepte pe cei care au nevoie intr-adevar de ajutor.
"Si noi suntem obligati atunci cand este apelul pe 112 sa raspundem apelulului. Normal ca exista o pierdere si sunt de multe ori chiar apeluri false din toate punctele de vedere. Avem numar de telefon inregistrat pe 112. Din pacate sunt persoane care nu au venit si nu se ia in general o masura impotriva lor" a declarat Mihai Muraru, medic sef Ambulanta
Multi dintre cei care suna la 112 adreseaza injurii operatoarelor, pun muzica, fac glume sau anunta prin acest serviciu un eveniment care nu a avut loc.
Cei care suna nejustificat la 112 risca amenda, insa mai grav este ca ii tin ocupati pe dispeceri si ii intarzie in preluarea apelurilor care intr-adevar sunt urgente.
"Cei care alarmeazain mod nejustificat organele abilitate sa intervina in cazuri de urgenta sunt sanctionati contraventional conform legii cu amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei" a spus Gabriel Miron, comisar IPJ Botosani. Din nefericire, putini din faptasi sunt depistati si sanctionati de oamenii legii. De exemplu, in anul 2012 aproape 60 de cetateni au fost sanctionati pen