Ultimele sancţiuni aplicate de ONU împotriva Coreei de Nord au stârnit o reacţie furioasă din partea naţiunii comuniste. Phenianul a anunţat că anulează armistiţiul cu Seulul şi că pune capăt tuturor pactelor de neagresiune, după ce anterior ameninţase cu un atac nuclear preventiv asupra agresorilor. BBC a examinat cât de mare este ameninţarea pe care nord-coreenii au lansat-o atât asupra Statelor Unite, cât şi asupra vecinilor de pe continentul asiatic.
Ameninţările din trecut ale nord-coreenilor
Coreea de Nord a apelat frecvent la ameninţări împotriva celor pe care îi percepe ca fiind duşmanii săi.
Ameninţarea din 1994 a unui negociator nord-coreean, de a transforma oraşul Seul într-o „mare de foc“, a creat panică şi i-a determinat pe sud-coreeni să se pregătească pentru un eventual atac.
După ce preşedintele american George Bush a spus în 2002 despre Coreea de Nord că se află pe ceea ce el a calificat drept „axa raului“ , Phenianul a anunţat că va „distruge agresorii fără milă“.
Şi în iunie anul trecut armata a avertizat că artileria este îndreptată către şapte grupuri de presă sud-coreene şi a ameninţat cu un „război sacru nemilos“.
De asemenea, de fiecare dată când conducerea Coreei de Sud se schimbă, ameninţările se înteţesc.
În timp ce mulţi observatori spun că aceste ameninţări sunt pentru intimidare, alţii avertizează cu privire la „tirania aştepărilor scăzute“ atunci când vine vorba de Coreea de Nord, deoarece aici au avut loc confruntări regionale serioase.
„Dacă urmăreşti presa nord-coreeană poţi observa utilizarea unui limbaj licenţios îndreptat spre Statele Unite, spre Coreea de Sud şi ocazional spre Japonia şi e greu de ştiut ce trebuie luat sau nu în serios. Însă atunci când priveşti la cele întâmplate, cum ar fi atacul din 2010 asupra insulei sud coreene, îţi dai seama că tot ce scria în presă erau, de