Europa a cheltuit sute de miliarde de euro pentru salvarea băncilor, însă ar fi pierdut în timpul acestui proces o întreagă generaţie de tineri, a precizat preşedintele Parlamentului European, într-un interviu pentru Reuters.
De la izbucnirea crizei datoriilor suverane din Grecia, la sfârşitul anului 2009, Uniunea Europeană a creat un mecanism complex de salvare destinat să sprijine sistemele bancare şubrede din statele aflate în dificultate financiară, eforturi în direcţia cărora s-au îndreptat circa 700 de miliarde de euro.
Prea puţin s-a realizat însă pentru a combate impactul social devastator al crizei, notează sursa. Peste 29 de milioane de persoane din UE sunt şomere. Unul din doi tineri din Germania, Spania şi regiuni din Portugalia şi Italia nu are un loc de muncă.
Nivelul ridicat al şomajului a dus la numeroase proteste şi confruntări violente în sudul Europei. Temerile privind izbucnirea unor revolte sociale sunt din ce în ce mai mari, în contextul creşterii ratei criminalităţii şi al nemulţumirilor privind politicile anti-imigraţie.
„Am salvat băncile însă riscăm să pierdem o generaţie”, a declarat Martin Schulz, socialistul german care se află în fruntea Parlamentului Uniunii din ianuarie anul trecut.
„Una dintre cele mai mari ameninţări ale Uniunii Europene este faptul că oamenii îşi pierd cu desăvârşire încrederea în capacitatea Uniunii de a le rezolva problemele. Or dacă generaţia tânără îşi pierde încrederea, atunci, din punctul meu de vedere, Uniunea Europeană este într-un pericol real”, a precizat Schultz într-un interviu pentru Reuters.
Liderii europeni vor discuta despre consecinţele crizei datoriilor suverane la un summit ce va avea loc în perioada 14-15 martie.
Există planuri pentru implementarea unei „garanţii privind angajarea tinerilor”, prin care tinerilor de sub 25 de ani li se vor oferi fie