Cea mai frumoasă zonă din Călimani – Colibița este la un pas de a deveni stațiune. Situat la intrarea în Munții Călimani, lacul este o oază de liniște pentru toți cei care își petrec aici câteva zile. Pentru a păstra liniștea, cei peste 300 de proprietari de vile și cabane din zonă au îngrădit accesul turiștilor și al locanicilor la lac.
Toate drumurile care duceau până la lac au fost blocate... Ba mai mult, proprietarii și-au extins gardurile până în lac pentru ca nimeni să nu intre în zonă. Conform legii, o porțiune de cinci metri de la luciul de apă este a statului român și acolo ar putea avea acces și turiștii.
Autoritățile locale din Bistrița-Bârgăului, comună de care ține Colibița, dar și administratorii fondului piscicol întâmpină serioase probleme cu proprietarii de cabane situate pe malul lacului care nu permit nimănui accesul la apă. Se plâng pescarii și turiștii care ar vrea să ajungă la apă și autoritățile sunt serios îngrijorate mai ales că în curând, Colibița va deveni stațiune montană balneo-climaterică „cu acte în regulă”.
Cei care ar trebui să rezolve această problemă – Apele Române ridică în umeri, nu vor să dea nicio declarație, însă au promis „că vor analiza situația”.
„Ne dezavantajează extrem de mult acest lucru. Am încercat să facem o colaborare cu Apele Române, să facem un parteneriat public – privat pentru că vrem să dezvoltăm zona Colibița. Cei care au vile și proprietăți în jurul lacului sunt proprietari de drept pe teren, dar de la cota 800 – la 005 terenul este în administrarea Apelor Române. Întrucât și-au îngrădit proprietățile și nu permit accesul la apă, noi nu putem depune proiecte, nu putem intra în zonele de acces. Drumurile de acces la lac au fost împrejmuite aproape în totalitate, deși sunt prinse în domeniul public al comunei. Vă trebui să găsim o soluție și să le deschidem. Trebuie deschis accesul pentru