Germania s-a săturat să plătească pentru scoaterea zonei euro, iar cel mai recent semn care sugerează aceasta este un sondaj de opinie care arată că unul din patru germani ar susţine la alegerile din septembrie un partid care ar vrea să retragă ţara din uniunea monetară.
Principalele partide politice rămân solidare cu euro, în pofida nervozităţii tot mai mari a populaţiei în privinţa salvării unor ţări precum Grecia sau Cipru.
Stigmatizarea naţionalismului, produs al căinţei Germaniei după crimele regimului nazist din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a ajutat la înăbuşirea vocilor euroscepticilor, scrie agenţia Thomson Reuters.
Dar un sondaj de opinie realizat pentru revista Focus arată că 26% dintre germani ar lua în cosiderare sprijinirea unui partid care ar vrea să scoată Germania din zona euro şi că una din patru persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani ar susţine clar un astfel de partid.
„Aceasta sugerează că există potenţial pentru un nou partid rebel“, a afirmat şeful firmei de cercetare a pieţei Emnid, care a efectuat sondajul.
Un nou partid, Alternative für Deutschland, condus de economişti, jurişti şi rebeli din formaţiunea creştin democrată condusă de cancelarul Angela Merkel, încearcă să profite de această nişă.
„Să aducem sfârşitul pentru moneda euro“, este primul mesaj de pe pagina de internat a partidului.
Acesta propune revenirea la marcă sau formarea unei uniuni monetare cu ţări precum Olanda, Austria şi Finlanda. Franţa nu este menţionată, scrie The Telegraph. Graniţele uniunii curg pe delimitările tradiţionale dintre Europa latină şi cea germanică.
„Republica Federală Germană trece prin cea mai gravă criză din istorie. Introducerea euro s-a dovedit a fi o greşeală fatală care ameninţă bunăstarea tuturor. Vechile partide sunt depăşite şi refuză cu încăpăţânare să-şi re