Odată cu creșterea temperaturilor, gospodarii din judeţul Covasna încep curăţenia de primăvară. Din păcate, arderea resturilor rămase de peste iarnă a dus, în multe cazuri, la producerea unor incendii care au distrus locuințe și gospodării și, ceea ce este cel mai grav, la pierderi de vieți omenești.
În perioada 11 martie – 5 aprilie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al Judeţului Covasna, împreună cu comisariatul judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, desfăşoară acţiuni preventive în vederea identificării şi diminuării fenomenului de ardere a vegetaţiei uscate şi de apariţie a incendiilor la fondul silvic.
În vederea evitării unor asemenea evenimente nefericite, recomandăm personalului silvic să planifice, să organizeze şi să desfăşoare activităţi de supraveghere şi patrulare a traseelor mai frecventate, ce străbat pădurile. Deosebit de importantă este şi menţinerea în stare corespunzătoare de utilizare a principalelor drumuri forestiere pentru accesul autospecialelor de intervenţie, precum şi amenajarea unor surse de alimentare cu apă.
ISU Covasna reaminteşte cetăţenilor câteva reguli şi măsuri de prevenire pentru evitarea unor incendii de pădure:
– Să nu fumeze, să nu arunce la întâmplare ţigări sau chibrituri aprinse în păduri;
– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– Arderea resturilor se face la o distanţă de minimum 10m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi 40m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
– Desfăş