Scris de Alexandra Lăzureanu - În Oradea şi Iaşi, s-au derulat 37 de percheziţii domiciliare, la membrii unei grupări suspectate de infracţiuni informatice şi fals de monedă.
Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, cu sprijinul IPJ Bihor, au efectuat 37 de percheziţii – 34 în Oradea şi 3 în Iaşi – pentru destructurarea unei grupări specializate în skimming şi fals de monedă.Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din I.G.P.R. şi al D.I.P.I..
Grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi, de 33 şi 37 de ani, ambii din Oradea, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării. O parte din membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, în perioada 2012 – 2013, au obţinut, prin metode frauduloase, conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini. Respectivele conturi au fost transmise altor membrii ai grupării, care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică. Ulterior, cei în cauză sunt bănuiţi că s-au deplasat atât pe teritoriul României, cât şi în diverse state din cadrul UE şi au pus în circulaţie cardurile bancare astfel falsificate, în diverse magazine de lux, de unde au achiziţionat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri, care erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. De asemenea, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că au fost implicaţi şi în activităţi de skimming pe teritoriul UE, respectiv montarea de aparatură electronică pe bancomate în vederea copierii datelor de identificare ale cardurilor bancare, în retrageri frauduloase de monetar, falsificarea de c