Ţările membre UE trebuie să continue cu reformele structurale, a declarat Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului şi fost şef al Eurogrupului, într-un interviu pentru „Der Spiegel“, în care a explicat de ce vede asemănări între 2013 şi anul dinaintea Primului Război Mondial.
Juncker a remarcat cu regret că în ultima vreme europenii au revenit la o părere naţionalistă şi că îşi doresc reîntoarcerea la moneda lor.
„Felul în care anumiţi politicieni nemţi s-au dezlănţuit asupra Greciei atunci când a intrat în criză, a lăsat urme adânci. Am fost şocat de protestatarii din Atena care l-au reprezentat pe cancelarul german într-o uniformă nazistă. Şi alegerile din Italia au fost antigermane şi, în felul acesta, antieuropene.
Oricine crede că problema eternă a războiului în Europa a fost uitată, se înşală. Demonii nu au fost exorcizaţi, sunt doar adormiţi. Asta ne-a demonstrat războiul din Bosnia şi din Kosovo. Mă ia cu fiori când mă gândesc că circumstanţele Europei din prezent erau şi acum 100 de ani“, a declarat Jean-Claude Juncker despre pacea relativă din Europa la ora actuală.
În 1913, mulţi credeau că nu va mai exista război în Europa. Marile puteri ale continentului erau puternice din punct de vedere economic şi atât de legate între ele, încât opinia generală era că, pur şi simplu, nu şi-ar permite un conflict militar. „Dar nu ne putem baza complet pe aberaţiile istoriei pentru a explica necesităţile Europei din zilele noastre“, completează Juncker.
Rugat să comenteze afirmaţia cancelarului german, care a spus că „dacă va cădea euro, mai mulţi vor cădea“, Junker a explicat că „nici nu se pune această problemă. Nici nu se pune întrebarea dacă va supravieţui moneda euro, aşa că nu voi încerca să comentez afirmaţia lui Merkel“.
În 2009, s-a discutat despre posibilitatea ca el să preia funcţia de preşedinte al Consiliului European