Vara secetoasă și iarna din acest an nu afectează numai locuitorii judeţului ci şi animalele sălbatice. Acestea, din cauza secetei din vară găsesc cu greu hrana necesară supraviețuirii. Sălbăticiunile au coborât din păduri până aproape de sate iar, ca o ciudățenie – urșii nu au intrat în hibernare deoarece nu au acumulat suficientă grăsime.
Pentru a avea ce împuşca după deschiderea sezonului, vânătorii bistriţeni s-au pus pe treabă şi săptămânal ies în teren pentru a hrăni suplimentar animalele sălbatice. Suplimentele, constând în porumb ştiulete şi boabe, grâu spart, ovăz, fân, trifoi şi lucernă sunt duse şi împrăştiaate prin păduri, acolo unde există amenajate locuri speciale pentru hrana animalelor.
Unul dintre cele mai mari fonduri de vânatoare din județ este cel de la Tihuța – Colibița. Aici, pe o suprafață de 22.000 de hectare își au bârlogul 50 de urși, 90 de cerbi, 65 de căpriori, peste 50 de mistreți, 40 de vulpi dar și numeroși lupi, râși, cocoși de munte și pisici sălbatice. Pentru a supravieţui fără probleme animalele au nevoie de hrana pe care vânătorii o pun în teren în fiecare săptămână.
În această iarnă urșii nu au intrat în hibernare pentru că vara a fost una secetoasă și nu avut suficientă mâncare pentru a-și crea depozitele de găsime care să îi ajute să doarmă toată iarna.
Totuși, pentru ei vânatorii nu pregătesc mâncare deoarece se tem că aceștia ar putea deveni leneși și vor coborî în gospodăriile oamenilor pentru a-și lua de mâncare.
În această perioadă pot fi vânați mistreții, cerbii, iepurii și vulpile. La jumătatea lunii martie se deschide sezonul de vânatoare la urs, iar tarifele nu sunt deloc mici – un trofeu de urs poate depăși lejer suma de 7000 de euro, bani pe care vânatorul trebuie să îi scoată din buzunar și cu care adminstratorii fondului pot asigura hrana necesară animalelor dar și administrarea fondului de