Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB) a publicat la sfarsitul saptamanii trecute noile propuneri privind contabilizarea pierderilor din deprecierea activelor financiare, indelung asteptate in special de catre institutiile financiare.
Noile propuneri vin sa raspunda ingrijorarilor legate de provizionarea insuficienta si cu intarziere a pierderilor din deprecierea creditelor si sunt de natura sa accelereze recunoasterea acestor pierderi. Astfel, provizioanele constituite vor acoperi atat pierderile deja suportate, cum este cazul in prezent, cat si o parte a pierderilor asteptate in viitor.
„Noile propuneri aduc o modificare semnificativa a modelului de provizionare si este de asteptat sa produca un impact semnificativ la nivelul bancilor si altor institutii financiare”, spune Serban Toader, senior partner al KPMG in Romania.
Contabilizarea pierderilor din depreciere a fost un subiect intens dezbatut de organismele de reglementare de ambele parti ale Atlanticului. In mod regretabil, IASB si FASB (Consiliul pentru Standarde de Contabilitate Financiara din Statele Unite) au renuntat anul trecut la angajamentul initial de elabora propuneri comune cu privire la contabilizarea pierderilor din deprecierea activelor financiare. In decembrie 2012, FASB a publicat propriile propuneri, care difera in anumite aspecte esentiale de cele emise de IASB.
Propunerile formulate de IASB introduc o noua metodologie de recunoastere a pierderilor din depreciere, bazata pe pierderile asteptate, pentru a reflecta deteriorarea calitatii activelor financiare precum portofoliile de credite. Modelul propus presupune inregistrarea de provizioane pentru acoperirea pierderilor asteptate pana la scadenta finala pentru activele financiare al caror risc de credit a crescut semnificativ fata de momentul initial, precum si a pierd