La ora actuală, mai toată lumea, din Canada în Olanda şi din Franţa în Finlanda, îşi imaginează că romii sunt ultimul popor migrator şi că ar trebui puşi, în manualul de istorie, alături de huni, gepizi, vandali şi pecenegi. Doi parlamentari români, Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, vor să demonstreze că o asemenea percepţie este cu totul falsă, iar cei care trebuie convinşi primii de asta sunt nu străinii, ci românii. Cei doi au anunţat că intenţionează să depună în Camera Deputaţilor un proiect de lege privind introducerea în manualul de istorie al elevilor de la ciclul gimnazial a unui capitol dedicat minorităţilor naţionale, inclusiv celei a romilor. I-am cerut mai multe amănunte unuia dintre iniţiatori, Mădălin Voicu, şi fiindcă e un gagiu mişto, domnul deputat ne-a răspuns cu amabilitate şi umor.
Reporter: A cui a fost iniţiativa privind învăţarea, la gimnaziu, a istoriei romilor?
Mădălin Voicu: Iniţiativa aparţine domnului deputat Nicolae Păun şi subsemnatului şi propune ca în ciclul gimnazial, la disciplina „Istoria României”, să se studieze, pe lângă Andreea Esca şi cultura, tradiţiile şi obiceiurile, inclusiv istoria tuturor minorităţilor naţionale, nu doar a romilor!
Rep.: După ştiinţa dvs., câţi romi trăiesc în România? Mai mulţi decât unguri?
M.V.: În evidenţele pe care le au Ministerul de Interne şi Uniunea Europeană, ar fi undeva pe la 2-2,3 milioane de romi. Dar cum mai bine de jumătate dintre ei, din câte am înţeles, sunt plecaţi să viziteze muzeele Europei, probabil că sunt undeva la vreo şase-şapte sute de mii în ţară!
Rep.: Să admitem că proiectul va fi aprobat. Îi vedeţi totuşi pe fanii PRM sau ai Noii Drepte acceptând ca odraslele lor să înveţe istoria maghiarilor din România?
M.V.: Nu, maghiarii care au pretenţii şi alte dorinţe, unele dintre ele chiar absurde, nu sunt vizaţi de lege! Este vorba de cele 18