Cei 115 cardinali cu drept de vot au intrat în Capela Sixtină, unde se desfăşoară ceremoniile destinate alegerii noului conducător al Bisericii Catolice. Pe întreaga perioadă a alegerii, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf. Petru.
Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi, în Capela Sixtină de la Vatican. Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 16.40 (17.40, ora României) şi vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.
Primul vot va avea loc astăzi, dar este puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor.
Votul secret va dura până când unul dintre candidaţi va acumula 77 de voturi - două treimi plus unu din voturile cardinalilor electori. După cel de-al 34-lea vot, în cazul în care nu se va stabili niciun câştigător, numărul candidaţilor va fi redus la doi.
Pe întreaga perioadă a alegerii, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf. Petru.
De două ori pe zi, în jurul prânzului (13.00, ora României) şi la ora locală 19.00 (20.00, ora României), în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.
Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei "habemus papam" (avem un papă), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.
Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a "favoriţilor" la succesiunea lui Benedict al XVI-lea. @N_P