La cât este de scumpă, asta ar mai lipsi: să ajungi acasă cu un kilogram de carne alterată. Ce detalii trebuie să urmăreşti, ca să nu te păcăleşti, îţi spune lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist. Şi mai afli ceva de la specialistul ziarului Libertatea: ce bucată de carne să alegi, în funcţie de modul în care vrei să o găteşti. La cât este de scumpă, asta ar mai lipsi: să ajungi acasă cu un kilogram de carne alterată. Ce detalii trebuie să urmăreşti, ca să nu te păcăleşti, îţi spune lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist. Şi mai afli ceva de la specialistul ziarului Libertatea: ce bucată de carne să alegi, în funcţie de modul în care vrei să o găteşti.
Iată primul lucru la care trebuie să fii foarte atent(ă): carnea de calitate are o culoare frumoasă, luminoasă, nu una ternă. Carnea de vită trebuie să fie de un roşu intens, spre maroniu şi strălucitoare. Cea de viţel trebuie să fie de un roz mai mult sau mai puţin palid, cea de porc este de un roz perlat, cea de miel - de un roz viu, strălucitor, iar cea de pui, alb-gălbui.
Dacă iei bucăţi împănate, grăsimea trebuie să fie ori de un alb perlat, ori gălbuie. În ambele cazuri însă, aspectul strălucitor este obligatoriu. Carnea trebuie cumpărată numai din locuri autorizate şi controlate sanitarveterinar. La atingere, carnea proaspătă nu trebuie să fie lipicioasă şi moale. Prin apăsare, carnea proaspătă este elastică, are consistenţa fermă şi revine la forma iniţială. Temperatura de păstrare a cărnii proaspete este între 0 şi 5 grade, mai coborâtă pentru organe: 0-2 grade, pentru că sunt mai perisabile.
Pentru gătit rapid (prăjit sau la grătar): vită - antricot, cotlet, muşchi (file şi vrăbioară), garf, capac de pulpă, ficat proaspăt; viţel - cotlet, muşchi (vrăbioară şi file), fleică, ficat proaspăt; miel - cotlet, pulpă, coaste, spată, garf; porc - muşchiuleţ, cotlet, garf, spată, antricot, co