Casele judeţene de asigurări de sănătate şi direcţiile de sănătate publică vor fi desfiinţate în perioada următoare pentru reducerea cheltuielilor. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. O parte dintre angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi, iar alţii vor fi integraţi în noile structuri regionale care se vor constitui. Sindicaliştii din sănătate nici nu vor să audă de disponibilizări şi spun că ministrul Sănătăţii s-a pripit.
Eugen Nicolăescu a precizat că proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene va fi făcut public peste câteva zile şi că prin această măsură se vor face economii importante.
Liderul sindicatului Sanitas Cluj spune că ministrul s-a grăbit cu declaraţiile.
"Din punctul nostru de vedere e o afirmaţie pripită", spune Ştefan Roman, de la sindicatul Sanitas Cluj. "Cu atât mai mult cu cât la ora actuală, din câte ştim noi, nu este foarte clar conturat ce implicaţii are desfiinţarea celor două structuri DSP şi CJAS Cluj".
Conform sindicatului, la Cluj în cadrul DSP şi CJAS lucrează aproximativ 600 de persoane. Ştefan Roman nici nu vrea să audă de disponibilizări. "Noi nu putem fi de acord cu disponibilizarea de personal, eventual cu o redistribuire în cadrul unor structuri similare, dar la ora actuală nu ştim care sunt acelea", spune Roman.
Conducerile celor două insituţii nu au dorit să dea declaraţii. Reprezentanţii DSP şi CJAS Cluj au spus că nu comentează deocamdată declaraţia ministrului si că aşteaptă să vadă proiectul concret. Ei speră totuşi că una din intituţiile regionale ce se va înfiinţa să fie la Cluj. Pe de altă parte, angajaţii celor două structuri sunt îngrijoraţi că-şi vor pierde locul de muncă în urma reorganizării.
O parte activitatea CAS şi DSP ar urma să trecă la Consiliile Judeţene, iar cealaltă, de vi