Marti, 12 martie, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cenzurii pe Internet, Asociaţia Reporteri fără Frontiere publică un raport special privind supravegherea spaţiului virtual. Graţie tehnologiilor de vârf şi de interceptare a comunicaţiilor, anumite state din lume arestează tot mai mulţi jurnalişti şi disidenţi. Astfel, în prezent, la nivel mondial, ar exista aproape 180 de persoane deţinute din cauza activităţilor de informare pe care le au online.
În ediţia 2013 a raportului privind supravegherea online, organizatia Reporteri fără Frontiere - a stabilit o listă de 5 state duşmane ale internetului şi 5 firme inamice ale reţelei mondiale. Cele 5 state - Siria, China, Iranul, Bahreinul şi Vietnamul - sunt acuzate că aplică sistematic o politică de supravehgere a internetului, lucru care duce la încălcări grave ale drepturilor omului.
Cele 5 ţări citate sunt considerate de RSF drept niste "spioni". Ţinta supravegherii sunt evident disidenţii şi reţelele lor de sprijin. Nu numai că aceştia sunt supravegheaţi dar devin în ultima vreme şi victimele unor ciberatacuri cu viruşi informatici. China deţine de exemplu cel mai sofisticat sistem, denumit "Marele Zid Electronic", graţie căruia poate duce un război electronic permanent. În plus, regimul comunist înrolează şi firme private de pe web pentru a-i monitoriza pe internauţi. În Iran, ayatolahii au făcut un pas suplimentar în controlarea reţelei dezvoltându-şi propriul internet, aşa-zisul "intenet halal". În Siria, Reporteri fără frontiere demonstrează graţie unui document inedit că regimul al-Assad spionează internetul încă de acum 15 ani.
Fără o tehnologie extrem de sofisticată, aceste state autoritare nu ar putea să-şi spioneze însă cetăţenii care folosesc internetul. Iată de ce RSF publică pentru prima dată şi o listă de 5 firme considerate a fi "inamicii internetului" sau "mercenarii erei di