Aceştia au descoperit în comuna Folteşti aproape cinci tone de azotat de amoniu depozitat necorespunzător, care putea produce în orice moment o deflagraţie precum cea din 2004 de la Mihăileşti.
Tragedia de la Mihăileşti, în care, în urmă cu opt ani, ca urmare a unei explozii extrem de puternice, au murit 18 oameni şi alţi 13 au fost răniţi, se poate repeta din cauză că utilizatorii unui îngrăşământ chimic – azotatul de amoniu – ignoră condiţiile speciale de păstrare a acestui compus chimic. În contact cu hidrocarburile, azotatul de amoniu se transformă în explozivul preferat al teroriştilor.
Având informaţii că, într-o gospodărie din comuna gălăţeană Folteşti, se află depozitat necorespunzător azotat de amoniu, poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au descins la adresa respectivă unde au găsit 2.800 de kilograme de îngrăşământ chimic în apropierea căruia se aflau mai multe bidoane goale în care fusese stocată motorină.
Din discuţiile cu proprietara locuinţei, poliţiştii au aflat că aceasta mai deţine încă două tone din acest compus chimic la o fermă.
"În continuarea cercetărilor, poliţiştii s-au deplasat la un punct de lucru al unei societăţii comerciale cu activitate în domeniul agricol, unde au fost găsite 2.000 de kilograme de azotat de amoniu depozitate într-un hangar deschis, alături de mai multe utilaje agricole şi seminţe", a declarat comisar Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi.
Având în vedere riscul ca azotatul de amoniu să intre în contact cu motorina folosită pentru alimentarea utilajelor agricole şi să se producă o explozie, poliţiştii i-au întocmit administratoarei dosar de cercetare penală.
Potrivit legii, nerespectarea condiţiilor de depozitare pentru produse chimice precum azotatul de amoniu, poate atrage o pedeapsă cu închiso