Aproape o sută de tone de macrou infestat cu paraziţi şi câteva zeci de tone de ardei şi pere, importate din Turcia, pline de pesticide. Lapte cu aflatoxină, pui contaminaţi cu Salmonella, dar şi carne de cal vândută drept carne de vită. Ce mai, a fost o săptămână extrem de grea, practic nu a fost zi în care inspectorii sanitar - veterinari să nu ne dea o veste proastă.
Despre acestea am aflat, neregulile erau prea grave ca să poată fi ascunse sub preş. Dar câte alte alimente nu consumăm zilnic, fără să conştientizăm că, la fiecare înghiţitură ingerăm, de fapt, şi o doză de otravă! Fie că e vorba de carne sau peşte, lapte, ouă, legume sau fructe.
Afânători, coloranţi, emulgatori, potenţiatori de gust, substanţe care grăbesc creşterea sau coacerea, aditivi - alimentele din galantare mustesc de mizerii. Mizerii pe care le cumpărăm cu bani grei şi ne ucid celulă cu celulă. Este şi acesta tot un preţ al evoluţiei. Când totul e industrializat, când toţi vor să producă mai mult, tot mai mult, marfa trebuie cumva "conservată", trebuie într-un fel sau altul să aibă un termen de garanţie cât mai mare, să reziste la transportul pe zeci, sute, chiar mii de kilometri distanţă. Şi cum să obţii aceste "calităţi" dacă nu ajutând-o chimic! Chiar prin lege se permite lucrul acesta. Uitaţi-vă la o etichetă. Sub o denumire sau alta, veţi găsi pe ea toate aceste "condimente". Aşa că, legal am ajuns să consumăm bulion care conţine doar 4% roşii şi restul o listă lungă de alte substanţe, pate cu doar câteva grame de carne sau ficat, restul zeci de E-uri, ori brânză sau caşcaval cu urme vagi de lapte, şi acela praf. Şi aş putea continua pe multe pagini cu asemenea exemple.
Problema este însă că, în goana după profit, se greşeşte deseori "reţeta" şi se măreşte miza. Şi uite aşa am ajuns să cumpărăm ardei cu 12 lei, maxim trei bucăţi într-un kilogram, pe